Hoe neem je tandafdrukken?

Tandafdrukken hoeven niet noodzakelijkerwijs door een tandarts of orthodontist te worden genomen. U kunt dit thuis ook vrij eenvoudig zelf doen, zonder dat het resultaat minder nauwkeurig is.

De werkstappen zijn niet significant verschillend van die in een tandartspraktijk. U hebt een zelfhardend afdrukmateriaal nodig, zoals dat in onze afdrukset is opgenomen. De compound bestaat uit twee componenten. Wanneer u ze samen mengt, duurt het ongeveer 5 minuten voordat de compound is uitgehard. In de tussentijd heeft u genoeg tijd om de afdrukmassa in een strook van ca. 8-12 cm lang te vormen en deze in een afdrukbakje te plaatsen zoals u dat bij de tandarts gebruikt. De tray wordt dan gelijkmatig over de kaak gedrukt, zodat de voor- en achtertanden op een gelijkmatige diepte worden bedrukt.

De afdruklepel blijft dan ca. 3 minuten in de mond en kan dan met lichte hefbewegingen worden verwijderd. Dezelfde procedure wordt uitgevoerd voor de andere kaak. Als de afdruk niet alle tanden en kiezen nauwkeurig in beeld brengt, kan deze eenvoudigweg worden herhaald. Een tandtechnisch laboratorium gebruikt de twee afdrukken later om twee gipsmodellen van uw kaak te maken, die vervolgens worden gedigitaliseerd door een 3D-scanner. Om beide modellen perfect te kunnen matchen, moet een goede afdrukset ook een wasstrip bevatten waarmee u uw eigen beet kunt reproduceren. Deze wasstrip wordt kortstondig onder water verwarmd, op de kaakboog geplaatst en vervolgens gebald. Ook dit verhardt na korte tijd weer.

Het is nog steeds belangrijk dat de afdrukken en de wasbeet binnen 2-3 dagen naar het verantwoordelijke laboratorium worden gestuurd. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het materiaal perfect in vorm blijft.
Vorige De volgende