Wat zijn de verschillende kunststoffen?
Vaak zijn de klassieke tandheelkundige spalken, ook wel "gethermoformeerde spalken" genoemd, zogenaamde copolyester (PETG). Deze kunststof kenmerkt zich door zijn enorme biocompatibiliteit en flexibiliteit. Het wordt al jaren gebruikt in de tandheelkunde. Voor de verschillende indicaties kan de kunststof in een grote verscheidenheid aan materiaaldikten voor het betreffende doel worden gekocht en verwerkt. Ook de klassieke "slijpbescherming" wordt van deze kunststof gemaakt, meestal in een laagdikte van 1,5 mm.
Lagere laagdiktes worden gebruikt voor alignertherapie (tand-spalktherapie). In het algemeen kan hierover het volgende worden gezegd: Hoe dunner het kunststofmateriaal, hoe groter de mogelijke beweging per spalk, maar hoe lager de nauwkeurigheid. Hoe stabieler het kunststofmateriaal, hoe groter de nauwkeurigheid. Per rail kan echter minder beweging worden bereikt.
Voor de behandeling van tandfouten wordt idealiter een dieptrekspalk gebruikt, die niet slechts één, maar minstens twee laagdiktes heeft. Hierdoor kan de kinetische energie gelijkmatiger en op lange termijn over de tanden worden verdeeld, waardoor een beter resultaat wordt bereikt. Deze moderne variant van de kunststof spalk wordt tegenwoordig echter slechts door enkele aanbieders op de markt gebruikt, met name vanwege de hogere materiaalprijs per spalk.